top of page

Candlestick mønstre 1.



Candlestick er det ultimative trading-værktøj når du vil lære at analysere og forstå aktiemarkedet.


De enkelte candlesticks viser dig fem data punkter om de handler, der er sket inden for din tidsperiode, og på den måde fortæller de en historie om hvad stemningen var på markedet da handlerne fandt sted.


Og forståelsen af stemningen er altafgørende. Er stemningen bullish – og vil den trend fortsætte?, er vi tæt på en trend-skifte eller midt i et – og er det så nu jeg skal tage profit eller købe op? Alt sammen data som du ikke kan læse ud af et linjediagram.



Når vi er på aktiemarkedet, skal vi erkende at hver gang der foretages en handel, er der en køber og en sælger. Sælger vil have så meget for sine aktier som muligt og køber vil give så lidt som muligt – udbud og efterspørgsel. Når der er flere købere end sælgere, presses prisen op og er der flere sælgere end købere, presses prisen ned. Ligeledes medfører store prisændringer i begge retninger store følelser hos investorer og tradere. Stiger aktien meget får man sommerfugle i maven – se alle de Lamborghinier jeg kan købe for alle de penge. Og når prisen daler hurtigt, gribes de af frygt, panik og apati. Bevidstheden om at aktiepriserne styres af følelser, og derfor meget lidt har med det underliggende virksomhedsprodukt at gøre, er vigtig.


Vi kan, som nævnt ovenfor, læse på det enkelte lys hvad stemningen er, og når vi ser en række lys sammen, kan vi se mønstre. Ud fra vores viden om, hvad der typisk sker når sådan et mønster kommer, kan vi sætte vores handler op og have en større chance for en succesfuld handel, end ham der bare blindt køber og sælger efter sine følelser.




Dette blogindlæg vil behandle nogle af de mange candlestick-mønstre, der historisk har vist sig virker – en historik, der går tilbage til 1700 tallets japanske rishandlere, og som er blevet perfektueret og underbygget af tusinder af tradere på alt fra ris, olie, aktier, valuta, kryptovaluta mv.


I dette første indlæg af to om candlestick-mønstre ser vi på trend-vendingsmønstre – altså mønstre der fortæller os at nu er vi ved at skifte retning på en kortere eller længere tidshorisont.


Fælles for alle de mønstre jeg beskriver er, at de findes og virker ens på alle tidshorisonter – fra daytraderens 3 minutters-candles, over swingtraderens dags-candles til investorens uges og måneds-candles.


Dobbelt bund

En dobbelt bund ser vi i bunden af en nedadgående kurve. Aktien er overordnet set i en bullish trend (læs mere om Trend her), men har taget en retest – pull backs – S-Curve (kært barn har mange navne).


Vi ser typisk en dobbelt bund, når aktien vender ved den anden bund og begynder at købe op. Ind til aktien begynder at gå op igen, læser vi typisk mønstret som endnu en bearish S-Curve, og vi forventer at aktien skal længere ned. Men siden vi finder mønstret ved support (læs mere om Support og resistance her) har vi øjnene åbne for at vi måske vender her og danner en dobbelt bund.


Når vi aktien passerer den nye ”lower low”, og fortsætter op, kan vi se at nu er der dannet en dobbelt bund. Trenden er vendt – i slaget imellem købere og sælgere, har køberne vundet – tiltroen til aktien er vendt tilbage, håbet og gevinst genopstået.


Nu er det tid til at planlægge vores køb! Man kan gribe dobbelt bunden an på to måder – den aggressive hvor du køber med en stop limit købsordre over det første bull-lys der lukker over neck-linjen (altså den support linje du kan tegne hen over toppen af den tidligere lower high). Og den tålmodige der venter på at aktien retester neck-linjen efter et par lys. Det der afgør valget for mig, er hvor stor volumen og hvor stor vækst – hvor lange – de grønne lys er når de passerer neck-linjen. Stor volumen og lange lys, peger på at jeg skal ind hurtigt – stop limit køb, og ”normal” volumen og lys der ikke er voldsomt større end dem aktien plejer at sætte peger på limit køb når aktien retester necklinjen.


Er du investor kan du kombinere de to ovenstående strategier med henholdsvis Buffett-stigen eller pyramiden – Læs mere om dem ved at trykke på de to ord)


Dobbelt top.

En dobbelt top er det direkte modsatte af en dobbelt bund – som i 100% modsat. Vi er i en bearish trend, aktien har lavet en retest og der har været opkøb i mindst 3-7 candles. aktien fejler en bullish S-Curve, der er højere væger på lysene – måske en Doji eller to, Sandsynligvis også et par shooring stars.


Bulls kæmpe et tabende slag om at fortsætte op, og ændre den overordnede trend fra bearish til bullish. Pludselig sættes nogle lange røde lys, som nærmer sig neck-linjen – du ved hvor vi skal hen nu! – nedad!


Du har samme to muligheder for at komme ind i en god short handel – måske ved at shorte aktien, købe en CFD eller købe put-optioner. – Du ved at aktierne tager trappen op – men elevatoren ned.


Når aktien når til neck-linjen kan du enten, lave et stop limit sælg (hvis du shorter) efter det første lys der lukker under neck-linjen, eller du kan vente på at aktien retester og få en bedre pris med en limit-sælg ordre ved neck-linjen. Eneste forskel fra dobbelt-bunden er at du ikke skal nøle for meget – vær klar på at aktien dropper som en sten, når køberne giver op, tager den profit der må være eller bare bliver stoppet ud. – vi ses nede ved næste support!




Morning star reversal

Morning star reversalmønsteret er et bullish tegn. Vi finder det, også her, på en bullish aktie, der retester. Mønsteret består at tre lys. Det første lys er forholdsvist langt rødt bear lys med god volume, der lukker ved support. Det næste lys er en hammer eller high-wave candle, der åbner under support linjen, men lukker ved linjen, gerne med en forholdsvis lang nedre væge – Bulls har sagt ”hertil og ikke længere!” Det tredje lys gapper over supportlinjen og det foregående lys, derpå dannes et længere bullish candle der lukker over det første lys, med relativ stor volumen – bears stoppes ud – nu skal bulls på scenen.


Du forventer et godt løb op nu, efterhånden som bears lukker deres handler og rygterne om at aktien er vendt spreder sig vidt og bredt. Du sætter din stop limit køb ordre lige over det tredje lys, med stop loss under det andet lys – hold på hat og briller nu skal vi op – men forvent retests på vejen!



Evening star reversal

Ligesom en dobbelt top er det modsatte af en dobbelt bund, er en evening star reversal det modsatte af en morningstar reversal – og der ligger jo næste i navnet.


Aktien er i en bear trend, den har igen lavet en retest – altså købt op. Det første lys er et fint grønt lys med god volumen, det lukker ved resistance – rygtet har spredt sig – selv finans-influenserne råber KØB. Lys nummer to gapper op over resistancelinjen, køber op til at starte på, men taber så modet og sælger af så vi får en længere øvre væge – en shooting star eller et high wave candle. Bulls taber modet – finans-influenserne fortæller dig hvor langsigtede de faktisk er! På det tredje lys gapper vi under lys nummer to og resistance linjen. Dem der købte i går, bliver stoppet ud fra morgenstunden. Lyset lukker som et langt rødt lys, med stor volumen. Det lukker helst under det første grønne lys.


Du ved, at nu kan det gå stærkt! Så du shorter under det tredje lys, med stop loss over vægen på lyst nummer to – og tager elevatoren med ned til parkeringskælderens laveste dæk. – Finans-influenserne sælger i stilhed deres aktier og begynder at skrive om hvor farligt det er at eje enkeltaktier.



Tweezer bund og top

En tweezer (pincet) bund eller top er stærke signaler om at NU vender trenden.


Vi finder ofte en tweezer bund når aktien har handlet ligeud – fx i et trappe-, flag- eller vimpel-mønster (mere om de mønstre i næste blogindlæg). Trenden er bullish, men aktien handler ligeud i et stykke tid – der samles kræfter – vi er i en distribution og derpå accumulation fase. Pludselig daler aktien kraftigt og lukker med en ”shaved bottom” altså – der er ingen nedre væge. Det næste lys der kommer, er grønt og åbner i præcis samme kurs – det lys er lige så langt som det første – aktien har dannet en bear trap, der tvinger bears til at lukke deres handler. De to lys lukker og starter ved præcist den samme kurs – vi skal op herfra.


Du kan enten kombinere tweezer lyset med andre strategier, eller sætte en stop limit købsordrer over det andet lys – det lange grønne.


En tweezer top, finder vi når aktien er bearish. Vi har igen handlet ligeud i lidt tid, og pludselig skyder aktien op i et langt lys. Det lukker uden – eller med en meget lille øvre væge. Det næste lys åbner i samme kurs og sælger så kraftigt af, og skaber et langt rødt lys. Vi går short med en stop limit sælg ordre under det røde lys’ lukkekurs.


En tweezer forekommer på alle tidshorisonter, men ses oftest på de kortere horisonter – 5, 15 og 30 minutter. Det er en tweezer når vi lukker og åbner i samme kurs, med eller ugen væge, men betydningen og kraften er størst, når der ingen væge er – shaved tops & bottoms.




Afslutning

Der findes hundreder af andre spændende og gode candlestick-mønstre man kan studere. Hvis man er ny med teknisk analyse, har jeg lagt mærke til at der er en tendens til at man vil lære dem alle sammen, for så tror man at man bliver bedre til at læse markedet og lave penge. Det forholder sig dog således at teknisk analyse er en kundskab - et håndværk – som man kun bliver god til at se, forstå og anvende, når man har øvet sig. Derfor er det min anbefaling, at før du kaster dig over lærebøgerne, YouTube eller bare internettets mange muligheder, så sætter du dig ned og bliver god til at finde nogle få mønstre først. Backtrade de strategier jeg har beskrevet ovenfor, og find ud af hvilke strategier virker typisk bedst på de aktier som du handler i. Når du er succesfuld, og du hver måned kommer ud med + på kontoen, er det tid til at udvide din viden – vær ”brillant at the basics” frem for a ”master of nothing”.


Ved Real Life Trading Danmark handler vi primært kun de mønstre jeg beskriver her og i vores gratis fortsætterkursus. Vi bruger til gengæld en masse tid og energi på at øve og se mønstrene og hjælpe vores medlemmer til at blive succesfulde som day- og swingtradere på baggrund af den tekniske analyse.


Du er mere end velkommen til at kontakte mig på peter@reallifetrading.com hvis du har spørgsmål til mønstrene og du er også velkommen til at blive medlem af vores fantastiske fællesskab – første måned gratis.



Seneste blogindlæg

Se alle
YT logo.png
IG ikon.webp
FB ikon.webp
bottom of page