top of page

Hvad er trenden og hvorfor er det vigtigt?




Som investor hører man ofte, at man skal gennemføre en fundamental analyse af den virksomhed, som man ønsker at købe aktier i. Er det en sund virksomhed, der laver penge og har den et godt fremtidspotentiale osv osv osv. Derpå er der mange der følger Dollar Cost Average tilgangen, hvorefter de gradvist køber op i virksomheden, i håbet om at aktien over tid vil stige, uden ellers at skele til aktiens graf. Denne tilgang er ganske anvendelig for ham der ikke rigtig forstår hvordan aktiemarkedet fungerer. Men...


Med en grundlæggende forståelse for aktiemarkedet og trend kan både investoren, og i særlig grad traderen, undgå en masse søvnløse nætter.


Og hvad er trend så?

Trenden viser i bund og grund om aktien, set over tid, er på vej op (bullish) eller på vej ned (bearish).


Afhængig af om du er investor, der ønsker at være i aktien over mange år, eller trader, der sigter efter at være inde og ude inden i kortere tid, vil viden om trenden give dig et praj om det er nu du skal købe, eller om du skal vente lidt.

Generelt skal man ikke købe aktier når kursen falder. – du ved ikke om du køber på bunden eller midt i faldet. Derfor er huskereglen ”The Trend is your Friend” – altså – køb aktier i en virksomhed, der har en opadgående bullish trend.

At købe op i en aktie der daler kaldes at ”prøve at gribe en faldende kniv.”



For investoren betyder det, at du skal se aktien på en månedlig eller uges visning – altså hvert candlestick viser en måneds eller uges handler.


Som swingtrader skal trenden være bullish på en dags visning og daytraderen ser oftest på en times visning. Man kan altså godt tage en bullish daytrade i en aktie der på en højere tidsskala er bearish (går ned).


Jamen! Warren Buffett køber jo i aktier der er faldet helt vildt, og Dollar Cost Averaging siger, at det er den bedste måde at komme ind i en aktie på”…

Ja. Det kan være meget rigtigt… men hvorfor skynde dig hen og købe aktier når kursen falder? – du har ikke travlt – markedet har også åbent i morgen og næste uge. Vent til trenden vender – accepter at du aldrig kommer ind i bunden og ud på toppen – man lad være med at løbe risikoen for at aktien forsætter med at falde de næste to år.”



Hvordan definerer vi trenden?

Der er tre måder – gående fra simpel – til teknisk.


1. Se på aktien på den valgte tidshorisont… bevæger aktiekursen sig fra nederste venstre hjørne, til øverste højre hjørne af skærmen? Gør den det, er aktien bullish og du kan købe… går den, den modsatte vej, så skal du sælge.





2. Se på aktien på den valgte tidshorisont, slå 10, 20 og 50 EMA (Eksponential Moving Average) og 100 og 200 MA (Moving Average) til. Hvis aktiekursen er over alle de 5 indikatorer, er aktien i en stærk bullish trend – vent til aktien tager et dip og køb så.




Er aktien under 10 og 20 EMA, men over 50 EMA og 100 og 200MA, så er aktien i en bullish trend og i et dyk – dette kan være et fint tidspunkt at overveje at købe på.


Er aktien over 50 EMA, men under 100 og 200 MA, så se tilbage på grafen og se hvad den har gjort de sidste tre gange den har været nede ved 50EMA. Hvis den er vendt der, så kan du købe, er den ikke, så vent.




Er aktien ved 100MA eller 200MA, så vær varsom! Enten vender aktien her, hvilket gør det til et rigtigt godt sted at købe. (vi har en strategi der netop siger – køb ved 100MA (Buy off the blue line)).


Er aktien UNDER alle moving averages og har 100 og 200MA krydset hinanden, så 100MA er nederst – så er aktien i bearish (nedadgående trend) og du skal IKKE købe.






3. Den tredje metode baserer sig på S-curves – hvorfor det nok er på sin plads at fortælle hvad det er for noget.

Aktiekursen bevæger sig sjældent i lige linjer. I løbet af dagen er der investorer og tradere, der køber og sælger aktien, hvilket betyder at aktien bevæger sig op og ned i kurver. Når køberne kommer, så stiger kursen, og når der sælges dykker prisen (udbud og efterspørgsel). Disse konstante køb og salg giver det man kalder S-curves – fordi de ligner et S.


En bullish aktie laver ”higher lows”, hvilket betyder at hver gang aktien laver en S-curve, så er bunden af den næste kurve højere end den forrige. Er den næste kurve dybere end den forrige kan vi stå ved en trend vending (reversal).



En Bearish aktie laver ”lower highs”. Altså toppen på aktiens bearish S-curves er lavere end den forrige. Er toppen højere end den forrige, så kan vi være ved en trend reversal.


Altså hvis aktien, på den givne tidshorisont laver higher lows, så er vi i en bullish trend, og du skal sigte efter at komme ind i bunden af en S-curve

Laver aktien lower highs, så er vi i en bearish trend og så skal vi sælge i toppen af en S-Curve – eller shorte her.



Man kan med fordel anvende alle tre metoder til at definere trenden med – det giver det mest nuancerede billede.

Vær opmærksom på at man først ved at trenden er vendt EFTER det er sket. Mange tradere bliver stoppet ud når trenden vender, og mange investorer opdater det ofte først efter at kursen er dykket mærkbart. Dit kendskab til S-curves kan give dig et prej om hvor dit stop loss bør ligge – under den sidste S-Curve.




En grundlæggende viden om markedets psykologi og mekanismer – at der både er langsigtede investorer og kortsigtede tradere på markedet, og deres køb og salg påvirker aktiekursen - giver dig muligheden for at købe aktien på et mere fordelagtigt tidspunkt end bare hovedløst at køre en Dollar Coast Average strategi uden hensyn til trenden.

Jeg håber dette blogindlæg har givet et indblik i en af aktiemarkedets vigtigste værktøjer – trenden.

Har du spørgsmål, kan du ALTID række ud til mig på Peter@reallifetrading.com.

Du kan også finde meget mere viden om teknisk analyse i vores begynderkursus på vores hjemmeside: https://www.reallifetrading.dk/begynderkursus


Her finder du det næste blogindlæg om support og resistance:


Du er velkommen til at melde dig til vores blog og få besked næste gang vi udgiver et indlæg.



Seneste blogindlæg

Se alle
YT logo.png
IG ikon.webp
FB ikon.webp
bottom of page