top of page

Hvad er teknisk analyse?


Du tegner jo bare nogle tilfældige streger imellem to toppe – kalder det en modstandslinje og tror den har betydning! Det er noget ÆVL!!!”


Sådanne meninger kan man blive mødt med som teknisk analytiker, og sådanne udtalelser kan skræmme mange væk fra at finde ud af hvad teknisk analyse er.



Jeg vil i dette korte indlæg prøve at gøre rede for hvad teknisk analyse er og hvad det kan bruges til.


Der er mange forskellige måder at forholde sig til aktiemarkedet på.

Nogen sværger til den fundamentale analyse, hvor de går ind og ser dybt i virksomhedens regnskaber, ledelse, produkter og så videre. Ud fra den analyse, vurderer de om virksomheden har potentiale for vækst eller ej. Har den det så køber de typisk aktien og håber på at aktiekursen stiger over tid. Man kan med andre ord sige, at den fundamentale analyse fortæller dig HVILKEN aktie du skal købe men ikke HVORNÅR


Andre sværger til at følge aktienyhederne, og køber og sælger aktierne når de tror en nyhed vil presse prisen i den ene retning eller den anden.


Den tekniske analytiker anvender historisk og matematisk data, til at se om og hvornår aktien skal købes eller sælges. – Altså Svarer den på det spørgsmål som den fundamentale analyse ikke kan – HVORNÅR.


Den tekniske analyse bygger på en række indikatorer, der over tid har vist sig at kunne ”forudsige” hvad aktien gør om lidt, på baggrund af det den gjorde før. Det handler om at se mønstre gentage sig, og vigtigst af alt at forstå at aktieprisen bevæger sig på grund af den menneskelige psykologi.


Folk køber og sælger aktier ud fra to grundfølelser – håbet om at tjene penge – frygten for at tabe penge. Aktieprisen er et resultat af en konstant forhandling af Bud og Udbud, Sælgere, der vil have så meget for aktien som muligt, og købere, der vil købe den så billigt som muligt.


Lige som med fundamental analyse og nyhedsbaseret handel virker teknisk analyse – bare ikke hver gang. Vi kan alle tage fejl og overse data i analysen, overse et regnskab, en ”battery day”, eller blive overrasket over at aktierne reagerer uventet på et tweet fra Elon Musk eller en tale af Jerome Powell fra FED.


De vigtigste tekniske analyse indikatorer og deres oprindelse:



Trend.

Trenden viser dig i hvilken retning aktien har bevæget sig og derfor i hvilken retning aktien sandsynligvis vil fortsætte. Trenden kan være forskellig på forskellige tidshorisonter, hvorfor den tekniske analytiker altid ser på trenden på længere tidshorisonter, før han går ind og ser på den horisont som han ønsker at sætte handlen op på. Jo længere tidshorisont, jo større sandsynlighed for at det er den vej vi skal. Trend bygger på historik.n Husk – The Trend is your Friend! (lad være med at handle mod trenden!) Læs mere om Trend HER



Support og Resistance – støtte og modstandslinjer.

Support og resistance er de linjer, der trækkes imellem de markante toppe og bunde. De viser de niveauer hvor aktierne tidligere har vendt, eller vil gøre holdt før de fortsætter. Support og resistance er en blanding af historik og psykologi. Mennesker er vanedyr, og når en investor leder efter et godt sted at købe og sælge en aktie, så gør vi ofte det der virkede sidst – altså handel aktien i samme kurs som sidst. – Support og resistance kan virke som noget ”mumbo jumbo”, men det viser sig igen og igen at aktierne loyalt overholder de der tilfældige linjer på grafen, og at strategier bygget på support og resistance virker godt. Læs mere om Support og restance HER.



Moving averages (MA) – glidende gennemsnit

Moving averages er gennemsnittet eller det eksponentielle gennemsnit af et antal aktier. De bygger på matematik. MEN! Moving averages virker som Support og Resistance linjer og bygger derfor på psykologien også. Hvis X-aktie altid vender ved 100 Moving average (MA), så køber jeg sørme hvis den når derned. Læs mere om Moving Averages HER



Candlesticks.

Candlesticks er en mere avanceret måde at se aktiegrafen på. Frem for kun at medtage ét datapunkt – lukkekursen i en linjegraf, viser en graf med candlesticks åbnekurs, lukkekurs, højeste og laveste kurs. Det giver derfor et langt mere nuanceret billede af den stemning – sentiment på engelsk – der har på den givne tidshorisont.

Candlesticks kan trække sin historie helt tilbage fra 1700-tallet, hvor japanske ris handlere opfandt candlesticks til at vise ris-prisernes udvikling over tid. Ved at studere de enkelte candlesticks og de mønstre der kom, når man satte dem sammen, lærte de at genkende særlige situationer, hvor candlestick mønstrene med stor sandsynlighed viste hvordan kursudviklingen ville blive over tid. Den over 300år gamle kunst er blevet videreudviklet og indgår som grundlag for rigtigt mange trading-algoritmer på stort set alle markeder, fra ris og andre varer til aktier, kryptovaluta osv. Du kan – hvis du vil – lave en candlestick graf over udviklingen af smør i den i gang værende smør-krig imellem supermarkederne.

Læs mere om Candlesticks HER.




Volumen

Volumen viser dig hvor mange aktier der er solgt på dagen, eller til hvilken pris de fleste aktier er blevet handler. Dette giver dig en indikation om, om der har været store institutionelle investorer på banen, eller om folk er begyndt at tage profit. Ved at kombinere din viden om volumen med de førnævnte indikatorer, kan du igen se stemningen på markedet, og bedømme om det er tid til at købe eller sælge.



Relative Strengt indikator (RS)

RSI er en indikator, der udregner de gennemsnitlige gevinster divideret med de gennemsnitlige tab på aktiekursen over tid. Indikatoren er altså matematisk funderet. Der findes et antal strategier med RSI – fx køb når RSI kommer under 30 og sælg når du når over 70. RSI kan stå alene, men er bedst sammen med andre tekniske indikatorer. RSI kaldes også en momentumindikator.




Moving Average Convergence/Divergence (MACD)

MACD er en indikator der bygger på købs- og salgssignaler når to moving averages krydser hinanden. Indikatoren bygger på matematik og historik. Det er også en momentumindikator.




Bollinger bands

Bollinger bands viser hvordan prisudviklingen har været. Den giver en øvre og nedre ramme (Moving averages) hvor indenfor aktiekursen har bevæget sig, udregnet efter en særlig formel. Der gives købs- og salgssignaler når de øvre og nedre bånd indsnævres eller trækker sig fra hinanden. Det er en matematisk indikator. Bollingebands viser volatilitet i markedet.


Jeg har ovenfor kort beskrevet nogle af de mest kendte teknisk analyse indikatorer. De er med vilje ikke beskrevet særligt detaljeret, da det ikke er formålet med dette indlæg. Det er med teknisk analyse som med fodbold – jo mere du øver dig på at se indikatorerne, kombinere dem og handle dem, jo mere succesfuld er du.


Hvis du gerne vil lære at anvende teknisk analyse til investeringer eller trading, anbefaler vi at du melder dig til vores gratis begynderkursus.



Og melder dig ind i vores fællesskab af tekniske analytikere.

Læs mere om fællesskabet her:



Seneste blogindlæg

Se alle
YT logo.png
IG ikon.webp
FB ikon.webp
bottom of page