top of page

Candlestick mønstre 2


I det sidste blogindlæg om candlestick-mønstre skrev jeg om mønstre, der viser at trenden vender – trend-reversal. I dette indlæg skal vi se mere på de mønstre der indikerer at trenden vil fortsætte.



Der findes mange forskellige candlestick mønstre – nogle med kun to lys og andre med en hel masse. For ikke at forvirre og kede dig, har jeg valgt et par ud, som jeg har haft succes med tidligere, og som er lette at se.


Husk nu, for at være succesfuld med teknisk analyse, gælder det ikke om at være god til ALLE indikatorerne – det gælder tværtimod om at være rigtig god til nogle enkelte.


En af verdens bedste tradere brugte primært ét mønster da han i 2021 vandt verdensmesterskabet i aktie-trading i USA – se mere om det længere nede i indlægget.


Det er med candlestick-mønstre, som med alle andre indikatorer – de virker, bare ikke hver gang. Ligeledes er det med mønstrene, som med enkelt candles og andre indikatorer – du skal lede efter dem ved support og resistance.


Jeg vil i dette indlæg beskriver de tre typer for fortsættelses-mønstre – siden det er en grim oversættelse, vil jeg bruge det engelske udtryk – continuation-patternes i stedet.

Jeg skriver resten af indlægget som om vi handler en aktie i bullish – opad gående - trend, men mønstrene forekommer også i en bearish trend og kan handles lige så godt der.


Jeg kalder ham eller hende der handler aktierne for en trader, men da mønsteret også kan bruges til længere investeringer, kunne jeg lige så godt skrive investor.


Jeg går ud fra at vi handler på en dages candles (hver candle er en dag). Men mønstrene forekommer på alle tidshorisonter og kan derfor bruges at såvel daytradere som ham der vil ind i en lang investering.


Som altid blander jeg lystigt danske og engelske udtryk. Jeg prøver at anvende de danske udtryk, men vil anvende de engelske der hvor der ikke er et dansk, eller der hvor vi i Real Life Trading konsekvent og i kurserne bruger de engelske. På den måde er der mere genkendelighed imellem blog og kurser.


Vimpelmønster/ Pennard pattern

Et vimpelmønster ligner en vimpel på en flagstang, når du tegner trendlinjerne op – altså aktien laver mindre og mindre kurver, som aldrig bliver hele S-Curves, men i stedet mere eller mindre handler lige ud – vandret.


Et vimpelmønster kommer typiske efter en periode med momentum. På et tidspunkt – typisk ved tidligere resistance, begynder de tradere, der har profit eller har ramt et kursmål, at tage profit. Det betyder at aktieprisen daler. Fordi den foregående periode typisk har vist kraftig vækst vil den indledningsvise afsælgning være stor – dyb - fordi der er mange der tager profit. Efter noget tid med dalende kurser begynder traderne igen at købe op i aktien, hvorfor prisen stiger igen – ligesom med en S-curve. Forskellen er, at der opstår en vekselvirkning over tid, hvor udsvingene imellem bull og bear dage bliver mindre og mindre – der skabes mere og mere enighed om aktieprisen. Dette kan også ses i volumen, som daler efterhånden som at vimplen udvikler sig. Når der skabes enighed om prisen, ses high wave candles og et lidt dybere drop, som straks købes op dagen efter kan forekomme. Det er tegn på at der er købspres, og at aktien snart bryder ud – i en retning. Forekommer det indledningsvise drop ikke, kan et udbrud komme i begge retninger – både op og ned. Ofte kan det indledningsvise drop snyde og få folk til at tro at udbruddet vil ske i bearish (nedad gående) retning.



Når aktiekursen lukker over vimplen med større volumen end de foregående dage, købes stop limit ordre, næste dag på den forrige dags lukke pris. Stop loss under support under vimplen. Der kan derpå forventes en kraftig vækst, som kan vare alt fra få til mange dage. Jo længere tid vimplen har taget om at formere sig, jo længere tid kan man forvente at det efterfølgende momentum varer – dette bør spille ind i overvejelserne om profit taker – sætter jeg et fast mål – fx 2R eller anvender jeg moving stop loss og lader min vinder løbe.




Den modige trader, der kender sin aktie godt, kan prøve at købe det indledningsvise dyk, før udbruddet opad. Her skal man være opmærksom på, at man kan være ved at købe aktierne i et bearish udbrud, hvorfor man vil blive stoppet ud hurtigt derefter.


Trappetrin / stair step mønsteret

Et trappemønster, forekommer også i forlængelse af en periode med momentum og også ved resistance. Her foregår afsælgningen – profittagningen - ikke så kraftigt hvorfor udsvingene hurtigt stabiliserer sig og danner et vandret trappetrin hvor top og bunde danner en kanal. Også her kan dalende volumen tydeligt ses.



Som med vimplen bryder aktien typisk ud med kraftig volumen i den retning det tidligere momentum havde. Når det første længere lys, med stor volumen, bryder ud af trappetrinnets kanal, købes aktien den efterfølgende dag, med en stop limit ordre, ved forrige dags lukkepris. Stop loss under den nederste del af kanalens supportlinje.



Trappetrin giver typisk ikke et forvarsel med et kækt dyk, (Bear trap) inden den skyder i vejret, hvorfor man næsten altid tager aktien på et udbrud (break out).


Flagmønster/flag pattern

Det tredje mønster vi ser på, er flagmønsteret. Det ligner et nedadgående flag, med parallelle trendlines i top og bund i en bullish trend.


Også med dette mønster ser vi en pause i opkøbet. Men frem for at handle vandret eller i mindre og mindre kurver får aktien en modsat – nedadgående retning. Dette er en S-Curve. Der tages profit, og på et tidspunkt vurderer traderne at nu er aktieprisen så lav, at det er attraktivt igen at købe op i aktien. Herefter ser vi igen et kraftigt udbrud (break out) med stor volumen og en fortsat bullish momentum.



Fordi et flagmønster jo er en S-curve, kan den handles både med limit og stop limit ordrer.


Ønsker du den bedst mulige pris, sætter du dit limit købsordrer lige over en kraftig support. Der hvor aktien typisk vil vende. Dit stop loss under sidste S-curve og din indledningsvise profit taker ved toppen af flagmønsteret – en klassisk S-Curve handel.



Vil du handle udbruddet – måske bliver du skipped på din S-curce (kursen når ikke ned til din limit ordrer) eller måske nåede du ikke at sætte S-curve ordren op – så handler du aktien præcist som beskrevet med vimpel og trappetrins mønstrene – stop limit køb, ved forrige dags lukkepris, stop loss under support.




Vinder strategien

Mark Minervini er en anerkendt aktietrader og forfatter, der har skrevet flere bøger om hans succesfulde trading strategier. En af hans mest populære strategier er "Trend Template", som er designet til at hjælpe tradere med at identificere og handle med aktier i en stigende trend.


Mark Minervirni vandt verdensmesterskabet i trading i USA i 1997 0g 2021 med vimpelmønster strategien. Han havde fundet aktier der var underprissat med den fundamentale analyse og som viste alle tegnene fra vimpelmønsteret, inklusiv dalende volumen. Han viste allerede før aktien brød ud, hvor han ville købe, da hans stop limit ordrer var over ikke bare den øvre resistance linje i vimplen. Stop loss under den nederste væge under support.


Minervini kalder denne strategi for power play strategien.




Afslutning

Candlestik-mønstre er ikke svære at spotte. Men de kan snyde, og man kan fejlfortolke de signaler der kommer. Derfor er det en god ide at kombinere candlestick-mønstre med analysen af:

  • Trend (det giver dig en indikation om den mest sandsynlige retning aktien vil følge – the trend is your friend)

  • Support og resistance (hvor skal jeg lede efter mønstrene og hvor skal købs og stop loss, samt profit taker ligge.)

  • Moving averages (de er stærke support og resistancelinjer, og særligt flag og trappetrin følger de store moving average)

  • Kendskabet til candlesticks generelt (hvad betyder de forskellige candles og lange væger i den ene eller anden retning)

Mark Minervini, vandt ikke verdensmesterskabet med 334,8% ved at læse et blogindlæg om candlestick-mønstre i 20 minutter – han brugte lang tid på at studere og øve disse mønstre, så han kunne genkende dem, og handle dem rigtigt når muligheden var der. Hvis du gerne vil blive god til at bruge teknisk analyse, kræver det at du bruger tid på at øve dig. Du kan få hjælp og støtte, samt et godt kammeratskab om den tekniske analyse, hvis du melder dig ind i Real Life Tradings aktiefællesskab.


Jeg anbefaler at du starter med at tage vores gratis begynder- og fortsætterkurser.



Seneste blogindlæg

Se alle
YT logo.png
IG ikon.webp
FB ikon.webp
bottom of page