top of page

Tilbageblik på 2023 og en plan for 2024

For godt et år siden skrev jeg et blogindlæg om, hvordan jeg havde planlagt at fordoble i konto i 2023. Det er derfor betimeligt at se tilbage, og undersøge om jeg lykkedes med det mål.

 

I dette indlæg vil jeg se på hvordan det er gået med mine personlige handler, Real Life Tradings handler og så har jeg medtaget et par medlemmers resultater også, for at vise at vi klarer os forskelligt afhængigt af strategi, fokus og erfaring. – Jeg kan allerede nu afsløre at året ikke gik helt, som jeg havde ønsket, Havde jeg nået mit mål, ville dette indlæg have været meget sjovere at skrive - det gør vi næste år!



2023 var en meget anderledes år end 2022. I 22 skulle vi lære at handle short og købe put-optioner, samtidigt med at vi lærte at navigere konstante trendvendinger, der stoppede os ud af gode handler.


2023 derimod var direkte modsat. Vi skulle erkende at vi ikke længere var bearish, men bullish – ja faktisk meget bullish. På trods af at trenden faktisk vendte i starten af oktober 2022, tog det lidt tid at anerkende at en var vendt.


Mit 2023 har været præget at både vindende og tabende måneder. Jeg har haft 7 vindende måneder og 5 tabende. Efterhånden som min konto er vokset, primært ved at jeg har tilført sparepenge, begyndte jeg igen at handle optioner, hvilket både er årsagen til mine største gevinster, men også tab.


Mine aktie-swingtrades har været en konstant kilde til gevinster og små tab, og swingtrading aktier vil altid være en fast del af min trading-strategi. Risikoen ved swingtrading med aktier er ret lille, og så længe at man går efter at lave mere end 1,5R og tabe mindre end 1 R, så vil du med 50/50 winrate være profitabel. Min egen winrate er ca 66 vindende mod 33 tabende for året.


Real Life Trading vil være Danmarks førende i options-trading. Og optioner er også det primære redskab jeg bruger. Når du handler optioner, som en swingtrade, er det vigtigt at du kan identificere trenden. Mine største tab i 2023, kom fra swingtrades med optioner, hvor jeg tog fejl af trenden, og ikke lukkede handlen i tide. Ligeledes kræver swingtrading med optioner et R på mere end 100$. Jeg kom for tidligt i gang. Jeg vil skære kraftigt ned på swingtrading med optioner i 2024, og fokusere på andre optionsstrategier, med langt højere winrate.



Credit spreads er en særlig optionsstrategi, som jeg har sat mig for at mestre i 2023. I modsætning til swingtrades, hvor du SKAL have ret i retningen på aktien, har du mere frihed med spreads. Jeg har forsøgt mig daglige, ugentlige og månedlige spreads, og fået min strategi pudset af – det har kostet nogle tab – særligt de daglige spreads var dyre, men ugentlige og månedlige spreads vil være min primære trading indkomst i 24.


I september startede jeg en Credit Spread Challenge, hvor jeg satte to strategier op mod hinanden. Køb af en bred ETF (SPVIGAKL) og credit spread på TESLA. Du kan følge den challenge på https://www.reallifetrading.dk/creditspreadchallenge . Her kan du se at EFT på 4 måneder gav et afkast på 128,4kr (med 3500kr investeret) og Credit Spreads gav 2891kr – eller 82% på samme tid og samme beløb.

Jeg har taget alle handlerne fra credit spread challenge selv - og en helt masse flere. Det er en god strategi, der ikke er afhængig at at aktien fortsætter i én bestemt retning for at du er succesfuld.



Mine værste måneder var marts med et tab på 12 R, Sorte september med et tab på ødelæggende 30R og november med 10R – mine bedste måneder var februar med en gevinst på 9R, maj med 27R og juni med 10R.


Overordnet set kom jeg ud af 2023 med kun 4,5R gevinst, på et år hvor markedet er steget noget mere – det er jeg ret utilfreds med.


Den skeptiske læser vil med rette kunne spørge mig, hvorfor jeg ikke bare investerer mine penge i nogle ETF’er og gode aktier, og så bruger min tid på noget andet, frem for at bruge så meget tid på trading, som giver så dårligt et overskud, som jeg her har vist.


Det er et godt og relevant spørgsmål, særligt for direktøren af Real Life Trading, hvis produkt er at undervise og skabe fællesskab omkring trading. Svaret er at trading er et håndværk, ligesom så mange andre. Og for at blive god til et håndværk skal man øve sig og indsamle erfaring. Jeg har lavet konsistente gevinster på mine swingtrades med aktier og credit spreads, men har sat min gevinst til på tre handler, hvor jeg ikke fulgte min plan, og lod mig gribe af FOMO. For at være og fortsætte med at være en succesfuld trader, skal man kunne handle med selvdiciplin og styre sine impulser. Det arbejder jeg åbenlyst på.  Jeg ved at jeg kan slå markedet gennem trading – jeg har gjort det før, og har tænkt mig at gøre det igen. I år har jeg brugt ca 6 måneder på at blive rigtig god til at handle credit spreads - det har kostet på årets resultat, men jeg forventer at se en tilsvarende gevinst for mit arbejde i 24


Så kan den skeptiske læser jo spørge, hvorfor de dog skulle være medlem hos Real Life Trading, hvis jeg ikke engang kan få trading til at lykkedes.


Og det er også et godt spørgsmål! – Trading er ikke et ”Get Rich Quick Scheme!” det er en langsom rejse, hvor du hver dag bliver klogere på markedet og dig selv. Trading handler ikke bare om at være god til teknisk analyse og strategierne – men langt mere at kunne håndtere dine følelser, når markedet bevæger sig med eller uden dig ombord.


Real Life Trading er en skole og et fællesskab. Vi underviser I teknisk analyse og anerkendte handelsstrategier, som vi og vores partnere i USA har vist virker – vi er IKKE en copy-trading virksomhed, hvor du som medlem garanteres et fast månedligt afkast. Vi tilbyder copy-trading i forbindelse med vores aktieanalyser. Det er handler, som vi i Real Life Trading typisk selv tager (hvis der er penge på kontoen at handle for), og handlerne er ment som en hjælp for vores medlemmer til at komme i gang – målet er at medlemmerne tager deres egne handler. Derudover er vi et fællesskab, hvor vi inspirerer, støtter og hjælper hinanden. Vi er swingtradingens håndbold-klub. Hvor vi efter kampen mødes og giver hinanden feedback.  Vi er voksne mennesker, der alle har familier, arbejde og forpligtelser. Vi jager ikke Lamboghinier og bikini-babes i sydfrankrig, men ønsker at kunne supplere og måske på sigt at kunne leve af vores trading. Vi, i teamet, har været igennem mange op og nedture – taget store tab og store gevinster – vi kan hjælpe med det lette – den tekniske analyse og strategierne – og det svære – at styre følelserne, når det stormer på markedet – derfor betyder min egen succes ikke noget – men min evne til at komme mig over tab og komme videre betyder en hel masse.


 

Real Life Trading har taget en masse swingtrades på både danske og amerikanske aktier i år. Årets resultat blev på 10,7R, hvilket vi ikke er helt tilfredse med. Vi vil gerne over 12R, så et medlem med et R på 350kr eller 50$ kan betale sit abonnement hos os, igennem handlerne.  


Her er Allans – et af vores medlemmers – årsopgørelse: (videregivet med tilladelse fra ham selvfølgelig)


Og her er Henrik, en af vores moderatorers årsopgørelse:


Der er tusinder af veje til succes på aktiemarkedet Allans, Henriks og min er ikke ens - men de fører forhåbentligt alle i samme retning.



Min plan for 2024

”Den største trussel mod Peters trading er Peter” – dette var konklusionen på en telefonsamtale jeg havde med min bror, forleden. Derfor skal jeg trade på en måde, hvor min tendens til at tage handler på baggrund af utålmodighed, tilsidesættes.


Jeg ved, at jeg med swingtrading med aktier alene, kan lave konsistente gevinster. At jeg med credit spreads kan opsætte en ”pengemaskine”, der giver gode gevinster, der overgår min swingtrading, og at jeg kan lave store gevinster på langsigtede options handler – LEAPS. Så det er disse tre strategier jeg vil følge i 2024.


Jeg ved også at jeg taber penge, når jeg kaster mig ud i daytrading, strategier jeg ikke har backtradet en masse eller når jeg holder en handel over regnskab – så de ting vil jeg IKKE gøre i 24

 

Swingtrading med aktier:

Jeg vil primært anvende to strategier i min swingtrading – vores S-Curve strategi og Continuation mønstre med candle sticks. De to strategier har vist sig at være dem, der fungerer bedst for mig igennem tiden. Jeg vil hente min inspiration til gode swingtrades gennem vores ”personlige swingtrades”, fra vores onsdags- og weekend aktieanalyser. Jeg vil primært anvende min finansierede konto til swingtrading, og derigennem opbygge den og få den finansieret.


Lær mere om swingtrading og strategierne på vores gratis begynderkursus: https://www.reallifetrading.dk/begynderkursus


Credit spreads:

Credit Spreads har været mit primære fokus i andet halvår af 2023 – faktisk er de årsagen til at jeg kommer ud af året med grønne tal. Som jeg skrev ovenfor, har jeg brugt lang tid på at pudse mine strategier af, så mine spreads vil være min primære strategi i 2024.

Credit Spreads er forholdsvist komplicerede at forklare, hvorfor jeg vil gøre det i en senere artikel. Jeg vil derfor nøjes med at skrive at jeg sigter efter at lukke 4 credit spreads om ugen, og herved tage 1R hver gang. 2-4 af disse spreads vil være i spreads med ugentligt udløb og resten med månedlige udløb.


Lær om optioner og Creidt Spreads her: https://www.reallifetrading.dk/options-begynderkursus


LEAPS

LEAPS er i bund og grund en investering eller position-trade med optioner. Man køber en call option på en bullish aktie, når den har solgt godt af – fx købte jeg Google calls, da den dykkede ned ved sidste regnskab. Min største gevinst i 2023 kom fra et LEAP på AMD – her tog jeg 19R på godt en måned.


Jeg vil i 2024, se efter gode muligheder for at komme ind i LEAPS på solide virksomheder. TESLA, Microsoft, META, AMAZON og NETFLIX er virksomheder jeg holder øje med.


Ting jeg IKKE vil gøre!

Jeg har tradet i en del år nu, og har gennem tiden betalt nok ”lærepenge” til at vide hvad der virker og hvad der ikke virker.


Jeg ved at jeg er meget initiativrig – nogle ville kalde mig impulsiv. Det er den største udfordring for min trading. Trading skal være kedeligt, planlagt og efter en stram plan.


For at imødegå min natur, står der i min tradingplan at jeg:

  • Ikke må daytrade – hverken aktier, optioner eller Forex.

  • Skal have analyseret en swingtrade med aktier mindst 12 timer i forvejen, før jeg må tage handlen.

  • At jeg kun må have ét spread åben på en given aktie ad gangen.

  • At jeg ikke må hedge med optioner – hverken aktier, optioner eller credit spreads, men i stedet lukke handlen og tage tabet.

  • Aldrig holde swingtrades eller spreads over virksomhedernes regnskaber.


Afslutning

Jeg er fuld ud overbevist om at jeg i 2024, vil overgå 2023, men også at jeg kan fordoble min konto, og nå nærmere målet med at kunne leve af trading. Jeg har ikke travlt. Jeg ved at jeg stadig lærer – og vil blive ved med at lære hver dag, og at jeg vil blive fanget i trend-vendinger og nyheder, der vil sparke benene væk under mig. Jeg ved, at jeg i 2024 vil skulle slås mod min impulsivitet – jeg ved også at jeg nogle gange vil tabe til mig selv.


Ved Real Life Trading prøver vi ikke at skjule vores resultater – heller ikke, når vi ikke når de mål vi havde sat for os selv, eller når resultaterne potentielt kan føre til at der bliver sat spørgsmålstegn ved os som virksomhed. Åbenhed, ærlighed og integritet er vigtige værdier for os. Vi ønsker at adskille os fra den del at trading-segmentet, der tilbyder tvivlsomme produkter, med løftet om store rigdomme hurtigt. Vi ønsker at vise det rigtige billede af trading – en spændende og givende, men også langsommelig og til tider stressende beskæftigelse. Vores mål er at hjælpe vores medlemmer til succes – for deres succes er vores succes!


Nå ja – jeg har fordoblet min konto i år – men desværre primært ved at tilføre sparepenge. I 2024 bliver det gennem trading.


Hvad er din plan for 2024? har du styr på den tekniske analyse, strategierne og i særdelehed din selvdiciplin?



103 visninger0 kommentarer

Seneste blogindlæg

Se alle
YT logo.png
IG ikon.webp
FB ikon.webp
bottom of page