top of page

Hvordan sætter jeg et godt stop loss?



Ingen ønsker at miste penge på aktiemarkedet, og der er ingen garanti for at den high risk – high reward aktie du har investeret i, efter du har hørt en podcast med en ”Professionel investor” vil rette sig og gå op. Derfor bør alle – tradere og investorer – ALTID sætte et stop loss for at undgå at tabe mere end de er klar til.


Stop loss er, i bund og grund, en ordretype i din mægler, der automatisk sælger din aktie (eller hvad du nu har investeret i) når aktiekursen når et prædefineret niveau. Det er typisk en Stop-Market ordre, selv om nogen i stedet bruger Stop Limit ordrer – det ser vi på lige om lidt.


Stop loss ordren sikrer dig altså mod tab ved at sikre at du kommer ud af din investering før den daler yderligere og forøger dit tab.


Hvor skal stop loss ordren være?

De fleste tradere og mange investorer bruger stop loss når de handler på markedet. Nogen bruger en indstilling, der følger aktiekursen op en given procentsats fra den pågældende aktiekurs. Man definerer selv hvilken procentvis afstand der skal være fra aktiekursen til din stop loss ordre.


Hvis du for eksempel har købt aktier i en virksomhed til kurs 100 og sætter en 10% stop loss, sælger mægleren automatisk hvis kursen daler til 90. Når aktiekursen stiger til 110, stiger dit stop loss tilsvarende, hvorfor mægleren sælger hvis aktiekursen daler til 99.


Bruger du – som de fleste tradere gør – teknisk analyse til at definere hvor dit stop loss skal ligge - leder du efter gode support linjer (læs om Supportlinjer her), hvor du kan lægge dit stop loss. Mange tradere ligger deres stop loss VED eller PÅ supportlinjen, hvilket er en misforståelse. Du vil lægge dit stop loss et andet sted end der hvor de fleste tradere lægger deres. Når aktiekursen falder, hvilket den altid gør, fordi den bevæger sig i S-Curves (læs om S-Curves her), ), vil kursen ramme supportlinjen hvor alle de andre tradere har deres stop loss. Dette vil medføre en øget volumen fordi disse stop losses bliver udløst, hvilket midlertidigt presser prisen længere ned. Samtidigt med at de fleste har identificeret supportlinjen som et godt sted at lægge stop loss, har de mere erfarne tradere også identificeret at dette er et godt sted at købe aktien, hvilket presser prisen op. Derfor skal du lægge dit stop loss et stykke UNDER supportlinjen, da du gerne vil udnytte købspresset – der skubber aktiekursen op, og derved undgår at blive stoppet ud.



Det er altid en god idé at give sin aktie lidt plads at bevæge sig på – så man ikke bliver stoppet ud når aktien laver et dagligdags dyk. Du kan undersøge hvor meget aktien typisk bevæger sig på den tidshorisont du handler akten ved at bruge ”Average True Range” i Trading view, og derpå sørge for at afstanden imellem din købskurs og dit stop loss er højere end den normale bevægelse.

Ovenfor er average true range 4, hvorfor jeg har sørget for at afstanden imellem købskurs og stop loss er mindst 4 Kr.



Hvad gør jeg når aktien bevæger sig op?

I stedet for at lade mæglerens algoritme følge aktiekursen op – og risikere at dit stop loss ender der hvor de andres ligger, kan du bruge moving stop loss.

Med moving stop loss flytter du selv dit stop loss derhen hvor du vil have det til at ligge.


Jeg bruger en stram regel for hvornår jeg må flytte mit stop loss fordi der er en risiko for at jeg bliver stoppet ud unødigt hvis jeg flytter mit stop loss for hurtigt og for langt – alle vil nemlig gerne have deres stop loss over deres købskurs, så de ikke kan tabe på handlen.


Min regel er:

- Jeg må først flytte mit stop loss efter 6 candles.

- Jeg må kun flytte mit stop loss hvis det sidste candle (i en bullish handel) er grønt.

- Jeg lægger mit stop loss i 3 trin før jeg flytter det øver købskursen:

o Første gang flyttes stop loss så jeg kun kan tabe 0,7R

o Næste gang 0,5R

o Tredje gang 0,25R

o Og ved fjerde gang flytter jeg stop loss over min købskurs.

o Derpå flyttes stop loss så den følger lidt under 20 EMA.

- Uanset hvad, flyttes stop loss så den passer med den teknisk analyse – altså ikke PÅ en tydelig supportlinje.


Hvilken ordrertype skal jeg bruge?

De internationale standarder for ordrertyper arbejder med tre typer ordrer

Market ordrer – her fortæller du mægleren ”jeg vil købe aktier i X aktien”, hvorefter mægleren straks køber aktien til dig til den gældende bud pris. Her får du altid aktien, og altid til den dårligste pris.


Limit ordren – Her fortæller du mægleren ”Jeg vil købe X aktie til Y pris”, - denne pris er typisk under nuværende aktiepris. Når aktien dykker ned til prisen, køber du aktien til den pris DU vil have aktien til.


Stop ordren. Er en særlig ordrer. Den kan bedst sammenlignes med en lyskontakt. Når du anvender en Stop market eller stop limit ordrer, er ordren ikke aktiv – der er ikke trykket på ”udfør” knappen, før aktieprisen har passeret stopkursen.


Normalt bruger man Stop-market ordrer til stop loss. Dette betyder at i samme øjeblik en aktie passerer stopkursen, så vil mægleren sælge dine aktier. Dette er den mest brugte ordrer type til stop loss. Desværre kan du ikke handle uden for markedets åbningspris med market ordrer, hvorfor der er risiko for at aktien hopper over dit stop loss hen over natten, og du kommer til at sælge aktien med et større tab.




Derfor bruger nogen stop limit ordrer som stop loss, for stop limit ordrer kan typisk godt aktiveres uden for markedets åbningstid. Ulempen er at hvis aktien har høj fart på sit fald, så kan din limit ordrer blive hoppet over, selvom dit stop udløses.


Der er desværre ikke en perfekt løsning. Derfor bør du undersøge om den aktie du handler i bevæger sig meget eller slet ikke i markedets lukketid. (danske aktier bevæger sig ikke efter markedet, da de sjældent handles andre steder end i Danmark. De store amerikanske som TESLA, Apple mv, handles over hele kloden og kan flytte sig hen over natten)


Jeg håber at dette blog-indlæg har givet dig inspiration til at skabe lidt mere struktur og sikkerhed om dine investeringer og trades. Jeg vil anbefale dig at læse vores teknisk analyse blogindlæg, samt tage vores gratis begynder og fortsætterkurser – jeg garanterer dig at det er tiden værd! Og når du er blevet tændt af trading ilden – og ønsker at tage det videre - så synes jeg at du skal melde dig ind i vores fællesskab – vi day og swingtrader aktier, optioner og kryptovaluta hver dag med R-metoden. Du er meget velkommen.


Har du spørgsmål eller kommentarer er du velkommen til at skrive til mig på Peter@reallifetrading.com



Seneste blogindlæg

Se alle
YT logo.png
IG ikon.webp
FB ikon.webp
bottom of page