top of page

Hvordan du sikrer dig mod store tab med R-metoden


Uanset om du investerer langsigtet eller day trader er du i markedet for at tjene penge. Du vil købe en vare for at sælge den videre senere for mere end du gav for den. Men desværre er vi ikke garanterede at den varer vi køber – aktier, krypto-valuta eller optioner – vil gå op, hvilket betyder at der er en risiko for at vi taber penge. Som investor og trader er vores første job altså at beskytte de penge vi allerede har og derpå at få dem til at formere sig.


Der er flere redskaber du kan bruge for at nedsætte din risiko. Men ofte hænger risiko og gevinstpotentiale ofte sammen. Hvis man ikke ønsker at tabe sine penge overhovedet – altså man er ikke villig til at påtage sig nogen som helst risiko – så skal du hæve dine penge og sy dem ind i puden – men selv ved den metode mister dine penge værdi grundet inflationen… øv.


Derfor er de fleste interesserede i at påtage sig en vis risiko for at få sine penge forrentet.

Når du investerer eller trader kan du bruge et stop loss. Det er en ordre du ligger ind i din mægler, der automatisk sælger dine aktier når kursen når ned til den pris du har fastlagt som værende der, hvor du vil ud af aktien. Det kan være en fast procent af aktiekursen – fx kan du i de fleste mæglere fastsætte at dit stop loss løbende bevæger sig op, således at hvis aktien dykker f.eks. 10% fra dens højeste punkt, så sælger du aktierne med et reduceret tab. Dette giver en vis sikkerhed, men du risikerer at miste et højere beløb end du er klar til, hvilket kan være meget uhensigtsmæssigt.




Den smarte trader og investor vil vide PRÆCIST hvad han risikerer i enhver handel – og derfor bruger han R-metoden. Denne metode fortæller dig hvor mange aktier du skal købe ud fra den købskurs du har valgt og det stop loss du har fastlagt – altså omvendt i forhold til hvordan mange investorer gør, der afsætter et givet beløb til aktien og derpå (måske) fastlægger et stop loss. Med R-metoden bestemmer din risikovillighed - altså afstanden imellem købskurs og stop loss, hvor mange aktier du køber. Daytrader du med 3 minuters candles er afstanden typisk meget lille, hvorfor du køber flere aktier og skal have flere penge op ad lommen, hvorimod hvis du investerer og bruger dags- eller uges candles, så køber du typisk færre aktier og skal have færre penge op ad lommen.


Det første du gør med R-metoden er at fastlægge hvor meget du er parat til at tabe i enhver given handel – uanset om du handler aktier, kryptoer, optioner, CFD, Futures Forex osv osv osv. Ved Real Life Trading har vi typisk imellem ½ til 1% af vores samlede kontostørrelse som vores risikobeløb – kaldet R.


Det vil sige at hvis du har 100.000kr på din konto, så er du maksimalt klar til at miste 1000kr på en handel. Det giver dig potentialet for at komme ind i en ny god handel igen, med størstedelen af din konto intakt.


Når du har fastlagt dit R, forbliver dit R det samme ind til din trading plan fortæller dig at du må hæve den. Dit R er det samme uanset hvad du handler og om du er helt sikker på at den aktie du er ved at købe, skal til månen. Her er det selvdiciplinen, der sikrer dig mod FOMO (fear of missing out) og derpå et dumt tab.


Når du har fundet den aktie du vil investere eller trade i, og analyseret den, så du ved hvor du vil købe den (aldrig på toppen vel?) og hvor dit stop loss skal være (under en god support linje – læs mere om supportlinjer her), så fylder du tallene ind i denne formel, som fortæller dig hvor mange aktier du skal købe:


R (risikobeløb) / (købs pris – Stop loss) = Antal aktier der skal købes.


I nedenstående eksempel vil jeg købe Novo Nordisk til kurs 765,8 og mit stop loss skal ligge i 718,1


Mit risikobeløb – R – var 1000kr, så formlen ser således ud:


1000/(765,8-718,1) hvilket ville betyde at jeg skulle købe 21 aktier.


Jeg ville derpå åbne min mægler og ligge en Limit købs-ordre ind til 765,8 til 21 aktier og tilføje et stop loss på 718,1.


Hvis aktien dykker ned til købsprisen og derpå vender og går op – det er det jeg håber på - så er alt fint. Jeg køber aktien og tjener penge på vej op. Jeg kan hver 5 dag – eller hvad min trading plan nu dikterer – gradvist flytte mit stop loss op og derpå nedsætte min risiko.


Fortsætter aktiekursen imidlertid ned og rammer mit stop loss, så sælger mægler automatisk mine aktier og jeg har kun tabt det jeg er klar til at tabe – OG DET ER SMART!


Hvis din aktie fortsætter op, og du gradvist har flyttet dit stoploss, kan du løbende købe flere aktier, men stadig bruge R-metoden. Du ved hele tiden hvor meget du risikerer og nedsætter gradvist den risiko efterhånden som aktiekursen går op.



Argumenter mod stop loss.

Der findes en skole inden vor investorer, som holder deres investeringer i mange år uanset hvordan markedet bevæger sig. De er sikre på at aktien de har købt over tid, nok skal rette sig og gå op, hvorfor de ikke er interesserede i at blive stoppet ud når aktien tager et af dens mange dyk. Dette er et validt argument – hvis altså du har købt en stærk value-aktie, med meget lille risiko for at virksomheden går konkurs – Novo Nordisk, Google, Amazon osv. Men gør den det alligevel, er der risiko for at du taber LANGT mere end du var klar til. (Jeg blev stoppet ud af Danske bank i februar 2018 da den droppede i forbindelse med hvidvask skandalen – da var aktien omkring kurs 230 – i dag er den i 104.


Andre mere skeptiske eller mistroiske tradere tror at markedet er styret af ”market-makers”, der kan se hvor dit stop loss ligger og derfor med vilje lader kursen dykke derned for at stoppe dig ud, så de store fonde kan købe der – det er absurd og har ingen gang på jorden. For det første er der ikke market-makers på aktiemarkedet – det er der på optioner – for det andet er deres job at tilsikre et fair marked, hvorfor sådanne handlinger vil medføre at de bliver straffet og fyret, så snart det bliver opdaget, og for det tredje er den mængde aktier DU køber så uendelig lille i forhold til de mange tusinde der handles hver dag, at ingen nogensinde ville have glæde at med vilje at stoppe dig ud.


Andre måder at risikomitigere på

Hvis du ikke har - eller ønsker et stop loss på dine aktier, kan du forsikre dine aktier med Put-optioner. Det er en lidt mere avanceret måde at nedsætte din risiko på, men en super god måde at tjene yderligere penge på dine investeringer når de går ned. Hvis du er interesseret i at vide mere om hvordan du forsikrer dig med optioner, kan du tage vores options-begynderkursus eller vores Put-optionskursus.


Jeg håber at dette blog-indlæg har givet dig inspiration til at skabe lidt mere struktur og sikkerhed om dine investeringer og trades. Jeg vil anbefale dig at læse vores teknisk analyse blogindlæg, samt tage vores gratis begynder og fortsætterkurser – jeg garanterer dig at det er tiden værd! Og når du er blevet tændt af trading ilden – og ønsker at tage det videre - så synes jeg at du skal melde dig ind i vores fællesskab – vi day og swingtrader aktier, optioner og kryptovaluta hver dag med R-metoden. Du er meget velkommen.



Seneste blogindlæg

Se alle
YT logo.png
IG ikon.webp
FB ikon.webp
bottom of page