top of page

Hvad er optioner



Optioner er et investerings- og tradingværktøj som ikke er særligt kendt i Danmark. Alle kender til aktier og obligationer og har en generel forståelse for hvordan man tjener penge når aktiekursen går op, eller når virksomheden udbetaler udbytte, men meget få kender til de utallige muligheder optioner giver for at tjene penge uanset om den underliggende aktie går op, ned eller bare kører ligeud.


Optioner kan bedst sammenlignes med en kurssikring eller en forsikring.


Call-optioner er at sammenligne med en kurssikring. Hvis du ønsker at købe en aktie til en given pris ude i fremtiden, kan du købe en call-option til den givne pris – kaldet Strike Price i optionssprog – med udløb på en dato hvor du gerne vil købe aktierne – kaldet udløbspris. Uanset om prisen på aktien stiger eller falder kan du på udløbsdatoen købe de aktier du har købt calls på til den aftalte pris. Dette er en enorm fordel hvis aktiekursen stiger, men er ret ubrugeligt hvis prisen falder. (hvorfor købe aktierne dyrere end nuværende pris?). I stedet for at vente til udløbsdatoen kan du vælge at sælge din call-option igen, hvis aktiekursen er steget meget. Det vil give dig en stor gevinst, fordi værdien af din call-option stiger lige så meget som de underliggende aktier – men du har fået din call-option meget billigere end hvis du havde købt aktierne. Calls kan altså anvendes i stedet for aktier hvis du vil handle bullish i en given aktie, og fordelen er at du får en bedre return of investment fordi options er billigere end aktier.


Put-options kan sammenlignes med en aktieforsikring. Hvis du ejer en masse aktier og ikke ønsker at sælge dem, kan du købe et put-option til den pris (igen strike price) hvor du gerne vil have lov til at sælge dine aktier på en given udløbsdato. Hvis aktien derpå dykker kan du som ejer af put-options i aktien på udløbsdatoen sælge dine aktier til strike price, uanset hvor meget aktien er dalet siden du købte den. Du kan, som med call-options, også vælge at sælge dine put options inden udløbsdatoen og indkassere gevinsten ved den øgede værdi af din putoption.


For både calls og puts gælder det at du ikke behøver at eje den underliggende aktie eller have ønsket om at købe den for at købe options.


Man kan imidlertid både købe og sælge options, hvilket giver et væld af muligheder, for at tjene penge uanset hvilken retning markedet tager.


Hvis du ejer aktier, kan du ved at sælge calls love dine aktier væk til call-køberen for en præmie. Det betyder at du, ud over at tage kursgevinsten på dine aktier også bliver betalt for at sælge dine aktier til en pris (strike price igen!) som du gerne vil sælge dine aktier til på udløbsdatoen.


Hvis du derimod ønsker at købe aktierne når de når ned til den pris, som du gerne vil give for dem, kan du sælge et put i den strike price, hvorefter du, hvis aktien på udløbsdatoen lukker under din strike price vil købe aktierne, og samtidig blive betalt for det igennem put-option-præmien.


Hvad er fordelene ved at handle optioner frem for at nøjes med at handle aktier?

  • Hvis du allerede ejer aktierne, men ser muligheden for en swing- eller daytrade, skal du have en separat konto for at kunne tage yderligere en handel uden at sælge dine oprindelige aktier (First in – First out princippet) Ved at tage din daytrade eller swingtrade med options kan du handle ”rundt om” de aktier du allerede ejer. Det samme gælder hvis du sælger calls op imod dine aktier, som beskrevet ovenfor.

  • Én option kontrollerer 100 aktier. Derfor er du meget mere eksponeret i markedet til en langt billigere pris ved at købe calls og puts. Når aktiekursen bevæger sig i en given retning, flytter optionsprisen sig tilsvarende 100 aktier, hvorfor din return of investment er langt større. Dette er særligt interessant hvis du har en lille konto.

  • Options giver en lang række muligheder for at skabe strategier der, uanset hvilken vej markedet går, kan give dig en stabil indtjening, med varierende risikoprofiler.


Options adskiller sig fra aktier ved:

  • 1 option kontrollerer 100 aktier. Når du køber et call, køber du retten til at købe 100 aktier. Når du køber et Put, køber du retten til at sælge 100 aktier.

  • En option har en Strike Price

  • En option har en udløbsdato

  • En options værdi afhænger af om den underliggende akties kurs er over eller under strike -Price.


Risikoen ved options er:

  • Når du køber optioner, er det maksimale du kan miste det investerede beløb. Du kan reducere din risiko ved hjælp af stop loss

  • Når du sælger calls, er den maksimale risiko at du sælger dine aktier til strike price på udløbsdatoen, uanset hvor meget aktiekursen er steget over strike price.

  • Når du sælger puts, er den maksimale risiko næsten uendelig. Du kan reducere din risiko ved hjælp af forskellige hedging strategier og stop loss.


Du tjener penge med options:

  • Når du køber calls – ved kursændringer når aktien går op

  • Når du køber puts – ved negative kursændringer i aktieprisen.

  • Når du sælger calls og puts – ved at modtage en præmie, hvis værdi mindskes når tiden går, hvorfor du kan købe den tilbage til en billigere pris. Fx du sælger et call og modtager 100$ i præmie. Jo tættere på udløbsdatoen du kommer, jo mindre er sandsynligheden for at aktieprisen er over strike price, hvorfor værdien på dit call daler. Få dag er værdien 30$ hvorefter du køber dit call tilbage og har tjent 30 – 1004 = 70$.


Når du køber calls åbner du en bullish handel. Du ønsker at den underliggende akties kurs går op, helst langt over strike price.


Når du køber puts åbner du en bearish handel. Du ønsker at den underliggende akties kurs daler, helst langt under strike price.



Når du sælger calls åbner du en bearish handel. Du ønsker at den underliggende akties kurs forbliver under strike price, således at du beholder dine aktier men indkasserer præmien.



Når du sælger puts åbner du en bullish handel. Du ønsker at den underliggende akties kurs fortsætter op og forbliver over strike price, således at du ikke skal købe de underliggende aktier til strike price på udløbsdatoen, men kan beholde præmien.



Jeg håber at dette korte blogindlæg har givet dig mod på at lære mere om optioner. Vi i Real Life Trading har en målsætning om at blive Danmarks førende inden for læring om optioner. Hvis du gerne vil lære mere anbefaler jeg at du tager vores Options begynderkursus – det finder du her.

En forudsætning for at blive god til trading med optioner er et godt fundament i teknisk analyse. Det får du ved at tage vores begynder- og fortsætterkurser.

Du er ligeledes velkommen til at blive medlem af vores fællesskab, hvor vi dagligt diskuterer trading og investering med aktier og optioner.

Har du spørgsmål kan du skrive til mig på Peter@reallifetrading.com




Seneste blogindlæg

Se alle
YT logo.png
IG ikon.webp
FB ikon.webp
bottom of page